Ekologiczna żywność to nie wszystko

     Dodano: 20-02-2014      Autor:

Ekologiczne produkty wydają się być lepszą alternatywą dla konwencjonalnej żywności. Statystycznie mają mniejsze stężenie pestycydów, a ich wartość odżywcza w wielu przypadkach są lepsza niż ich nieekologiczny odpowiednik. Jedząc ekologiczną żywność, mamy zatem lepszy start w dążeniu do zdrowego odżywiania.

Aby jednak piąć się w górę, należy podjąć znacznie większe działania niż włożenie do koszyka produktu z ekologicznym certyfikatem. W zalewie ekożywności warto zachować czujność i być takim samym mądrym konsumentem, jakim byliśmy dotychczas, szczególnie w przypadku przetworzonych produktów. W ofercie eko żywności można przecież spotkać słodycze, które mają taki sam związek z nadwagą jak tradycyjne słodycze. Lizak słodzony cukrem trzcinowym jest równie kaloryczny co jego odpowiednik na bazie białego cukru, ekologiczna czekolada nie wygląda lepiej. A że zdrowa żywność przez wielu miłośników jest uważana za smaczniejsza, i w gronie eko konsumentów zdarzają się osoby z nadwagą. Nawet weganie i witarianie  mogą mieć tendencję do nadwagi, jesli zapędzą się w jedzeniu wegańskiego smalcu i ciast opartych o orzechy nerkowca.

Ekożywność jest cudowna, ale tylko w przypadku zachowania trzeźwego umysłu - jemy w końcu po to, aby żyć.

Aby ułatwić eko konsumentom dążenie do uczynienia swojej kuchni nie tylko bardziej eko, ale również zdrow, podjęliśmy gromny trud i na nowo przyglądnęliśmy się ekologicznej żywności, tak jak powinniśmy, czyli pod kątem dietetycznym. Co więcej, postanowiliśmy ułatwić życie konsumentom, którzy borykają się z konkretnym problemami zdrowotnymi, i przygotowaliśmy dla nich programy żywieniowe, dzięki którym będą mogli polepszyć swój stan zdrowia. Ci, którzy szukają żywności o konkretnych parametrach, mają do dyspozycji DietoKompas, unikalny filtr produktów w oparciu o ich najważniejsze wartości odżywcze - koniec z zastanawianiem się który produkt ma najwięcej wapnia, witamin z grupy B czy najlepszy profil kwasów tłuszczowych.

Mamy nadzieję, że dzięki naszym rozwiązaniom uda nam się przywrócić właściwy klimat wokół ekologicznej żywności, która powinna służyć naszemu zdrowiu, a nie tylko środowisku naturalnemu.

 

 

Komentarze

Ten post nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj swój komentarz